اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی (عملکرد) چه به صورت خود اظهاری اشخاص حقیقی، حقوقی و یا رسیدگی سازمان امور مالیاتی، صورت وضعیت مالی اشخاص میباشد. میبایست ظرف مدت 4 ماه پس از پایان سال مالی. بابت اشخاص حقوقی و 3 ماه پس از پایان سال مالی بابت اشخاص حقیقی به منظور محاسبه. و پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی ارائه گردد. خود اظهاری مالیاتی سالهاست که به صورت الکترونیکی بوده. و تمامی اطلاعات مالی شخص اظهار کننده به جهت محاسبه مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی ارائه میگردد.
اظهارنامه مالیاتی اشخاص حاوی چه اطلاعاتی است؟
اطلاعاتی که در اظهارنامه مالیاتی (عملکرد) وارد می شود، بسیار مهم بوده وصحت اطلاعات دارای اهمیت بسیار ویژه ای میباشد. قسمتی از اطلاعات خواسته شده سازمان امور مالیاتی در قالب اظهارنامه عملکرد به شرح ذیل میباشد :
- اطلاعات حساب های بانکی
- مشخصات اعضای هیئت مدیره، سهامداران و کارکنان
- مجوز های فعالیت
- جزئیات دفاتر قانونی
- فهرست کلیه واردات و صادرات صورت گرفته
- موجودی مواد و کالا
- میزان فروش
- گزارشات پیمانکاری و ارائه خدمت
- بهای تمام شده کالا و یا خدمت فروش رفته
- صورت سود و زیان، سود (زیان) انباشته، ترازنامه
- و …
در صورتی که اظهارنامه در سامانه سازمان امور مالیاتی و در موعد مقرر ارسال نگردد. مبلغ مالیات توسط ممیزین سازمان تعیین میگردد و پرداخت آن توسط مودی ضروری میباشد.
اشخاص مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی چه کسانی هستند؟
- تمامی شخصیتهای حقیقی، حقوقی و اتباع غیر ایرانی که در ایران مشغول به فعالیت بوده و معاف از مالیات نیستند.
- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از کشور مشغول به کار هستند. و درآمد دارند و یا در خارج از کشور اقامت دارند اما درآمد آنها از داخل ایران است.
اشخاصی مانند شهرداری ها و سازمان های زیر مجموعه، سازمان هایی که از بودجه دولتی استفاده میکنند،. کارگران، صیادان و … مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی نمیباشند.
اهمیت اظهارنامه مالیاتی
ارائه اظهارنامه عملکرد صحیح، مهترین تکلیف قانونی مودیان مالیاتی میباشد. ارسال نکردن آن در مهلت مقرر قانونی، به معنی محروم شدن از معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی. و پرداخت جرایم تصریح شده در قانون مالیات های مستقیم نیز میباشد.
جرایم مرتبط با عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی
تمامی مودیان باید اظهارنامه خود را در زمان مقرر در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی تسلیم نموده تا از جرایم عدم تسلیم آن معاف شوند. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی (عملکرد) علاوه بر جرائم مالی لغو بسیاری از بخشودگی های مالیاتی از جمله عدم برخورداری از کلیه معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی قانونی. و ابلاغیه های سازمان مالیاتی کشور، فقدان دریافت معافیت مالیاتی سالانه مختص اشخاص حقیقی و عدم دریافت معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی که از معافیت مالیاتی در طول برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی کشور برخوردار هستند. را نیز به دنبال خواهد داشت.
مطابق قانون مالیات های مستقیم ابلاغی سال 1395 شرط برخورداری از معافیت مالیاتی با نرخ صفر ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر میباشد.
علاوه بر مشکلاتی که ذکر گردید عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر مشمول جرایم ذیل نیز خواهد شد :
- اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل 30% مالیات متعلق و سایر مودیان 10% که غیر قابل بخشودگی میباشد.
- مالیات ابرازی (در اظهارنامه) پرداخت نشده مشمول جریمه ای معادل 2.5% کل مبلغ مالیات به ازای هر ماه میباشد.
ضمنا باید در نظر داشته باشید که اگر دفاتر قانونی پلمپ شده، ترازنامه یا حساب سود و زیان را به ممیز مالیاتی تحویل ننمایید، جریمه ای معادل 20% مالیات متعلقه عملکرد در انتظارتان خواهد بود. یکی از مهمترین نکاتی که اشخاص حقیقی و حقوقی باید از آن مطلع باشند این است که حتی اگر در دوره مالی مشخص هیچ گونه فعالیت مالی نداشته باشند نیز مکلف به ارائه اظهارنامه مالیاتی میباشند.
اصلاح اظهارنامه مالیاتی
یکی از دلایل تاکید بر ارسال اظهارنامه مالیاتی (عملکرد) در موعد مقرر این است که امکان اصلاح اظهارنامه مالیاتی تا یک ماه پس از مهلت تسلیم اظهارنامه نیز وجود دارد و مودی میتواند به راحتی طی مدت ذکر شده اصلاحات لازم را مطابق قانون انجام دهد.
برای کسب اطلاعات تکمیلی، پیشنهاد میگردد، مقاله نحوه و روند اعتراض به برگ تشخیص مالیات عملکرد را مطالعه فرمایید.
جهت دریافت مشاوره ی تهیه، تنظیم، ارسال و اصلاح اظهارنامه مالیاتی از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
با ما تماس بگیرید و اجازه دهید بر نیازهای کسب و کار شما تمرکز کنیم
- 02144897291
- 09123769586
- 09124378817
- 09372173149