صورت حساب الکترونیکی، مالیات بر ارزش افزوده و جرائم آنها در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
فرآیند ثبت و تایید معاملات در سامانه مودیان
بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تمامی مشمولان این قانون که همان مودیان مالیاتی میباشند. موظف به صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان میباشند. البته در خصوص مودیان مالیاتی که با مصرف کنندگان نهایی در ارتباط هستند، ملاک صورتحساب الکترونیکی همان فروشی میباشد. که توسط پایانه فروشگاهی انجام میپذیرد. در هر صورت صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده و از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی ارسال میگردد.
در صورتی که خریدار، مصرف کننده نهایی نباشد و عضو سامانه مودیان باشد، صورت حساب صادره از طرف فروشنده به صورت خودکار به کارپوشه خریدار منتقل میگردد. خریدار موظف میباشد ظرف مدت 30 روز از دریافت صورتحساب نسبت به تایید و یا رد صورت حساب اقدام نماید. در غیر این صورت سیستم به صورت خودکار صورتحساب دریافتی خریدار را تایید خواهد کرد. مالیات بر ارزش افزوده صورتحساب پس از تایید صورت حساب چه از طرف خریدار باشد. و یا خود سیستم به علت عدم واکنش خریدار، صورت حساب را تایید کرده باشد، به عنوان اعتبار مالیاتی شناخته خواهد شد.
نقص فنی سامانه
مودیان موظف میباشند در صورتی که به علت حادثه و یا نقص فنی، امکان صدور صورت حساب الکترونیکی میسر نباشد. تا پایان وقت اداری روز بعد مراتب را به سازمان امور مالیاتی از طریق سامانه و یا هر طریق دیگری اطلاع دهند. سپس تا زمان رفع مشکل پیش آمده صورت حساب فروش های خود را به ترتیبی که سازمان مشخص مینماید ثبت و صادر نماید. لازم به ذکر میباشد عدم رعایت این قانون موجب اعمال جریمه از طرف سازمان به میزان 1% فروش و یا مبلغ 10،000،000ریال هرکدام که بیشتر باشد، خواهد گردید.
مالیات بر ارزش افزوده
در پایان هر فصل، طلب/بدهی مالیات بر ارزش افزوده مودی که همان مابه التفاوت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی میباشد. محاسبه خواهد گردید. در صورتی که مالیات بر ارزش افزوده دریافتی مودی بیشتر از پرداختی آن باشد. مودی موظف است مبلغ مابه التفاوت را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید. در در مقابل نیز زمانی که مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بیشتر از میزان دریافتی آن باشد. سازمان موظف است مابه التفاوت را به مودی مسترد و یا به عنوان اعتبار مالیاتی منظور نماید.
به جهت تکمیل اطلاعات سازمان امور مالیاتی در خصوص مودیان، سامانه باید امکانی را فراهم نماید که مودی توانایی گزارش خریدهایی که فروشنده از صدور صورت حساب الکترونیکی امتناع ورزیده را داشته باشد. ضمنا ممیزان مالیاتی جز درمواردی که در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اجازه داده شده نباید در تشخیص بدهی مودیان دخالت کنند.
سامانه فهرست معاملات موضوع ماده 169
مطابق ماده 7 این قانون صورتحساب هاي الكترونيكي صادر شده در سامانه مؤديان به منزله ثبت آنها در سامانه فهرست معاملات موضوع ماده (۱۶۹) (سامانه معاملات فصلی) قانون ماليات هاي مستقيم است. و فروشنده و خريدار تكليف اضافي در اين مورد نخواهند داشت.
اما به نظر میرسد با توجه به شرایط فعلی بهتر است تا زمانی که قانون پایانه های فروشگاهی به طور کامل راه اندازی نگردیده، تمامی صورت حساب ها صادره در هر دو سامانه ثبت و اعلام گردند.
محدودیت صدور صورت حساب الکترونیکی
در هر دوره مالیاتی، صدور صورت حساب های الکترونیکی برای مودیان محدود گردیده است. به این ترتیب که مودیان دارای سابقه مالیاتی تا 3 برابر فروش دوره قبل و مودیان فاقد سابقه مالیاتی و یا جدید التاسیس تا 3 برابر معافیت ماده 101 ق.م.م میتوانند صورت حساب صادر نمایند. لازم به ذکر میباشد که منظور از دوره مالیاتی در قانون جدید هر سه ماه و برابر هر فصل سال شمسی. و منظور از مودیان فاقد سابقه مالیاتی، مودیانی میباشد که در دوره مشابه قبل فروش مشمول مالیات بر ارزش افزوده ای نداشته باشند.
صدور صورت حساب بیش از سقف های گفته شده فقط در شرایطی امکان پذیر است که مودی مالیات بر ارزش افزوده هر صورت حساب را پرداخت. و سپس صورت حساب دیگری صادر نماید و یا ترتیبی اتخاذ نماید که بدهی های مالیاتی خود را پرداخت نماید. در غیر این صورت، صورت حساب صادره مورد تایید سازمان امور مالیاتی نخواهد بود و اعتبار مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد.
اجرای این بخش از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان باعث جلوگیری از به وجود آمدن مودیان صوری خواهد گردید.
حساب بانکی مودی و الصاق به پرونده مالیاتی
اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاه های کارتخوان بانکی یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند. در موارد استفاده از حساب بانکی یا دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاههای پرداخت الکترونیکی جدید، اشخاص مشمول مکلفند. اطلاعات آنها را بلافاصله از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان به سازمان اعلام کنند.
در همین راستا بانک مرکزی با همکاری سازمان امور مالیاتی موظف میباشد تمامی حساب ها، دستگاه های کارتخوان بانکی یا درگاه های پرداخت الکترونیکی را به پرونده مالیاتی مودیان متصل نماید.
انحلال، تعطیل، تغییر شغل یا تغییر محل فعالیت
در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم ) و یا انحلال واحد کسب وکار، بهره برداری از پایانه فروشگاهی متوقف شود. یا مودی نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام کند، مودی مکلف است مراتب را ظرف مدت ده روز از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کند.
جرائم
جرائم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را میتوانید به طور خلاصه مشاهده فرمایید.
الف ، ب :
پ :
ت :
ث :
تبصره جرائم
- مبلغ جریمه ثابت در این قانون متناسب با نرخ تورم سالانه، بر اساس اعلام بانک مرکزی. هر سال توسط بانک مرکزی اعلام میگردد.
- سازمان نمیتواند بیشتر از 50% جریمه موضوع ماده 22 را مطابق ماده 191 قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.
- در صورت اعمال جریمه موضوع بند های الف و ث این ماده. جریمه موضوع ماده 169 ق.م.م اعمال نمیشود. در صورت اعمال جریمه مذکور در بند ب، جریمه مذکور در بند های الف و ت اعمال نمیشود.
پیشنهاد میگردد به جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله اهداف، اصطلاحات و زمان ثبت نام در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مطالعه فرمایید.
بابت دریافت مشاوره در خصوص ثبت نام، راه اندازی و پرونده مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
با ما تماس بگیرید و اجازه دهید بر نیازهای کسب و کار شما تمرکز کنیم
- 02144897291
- 09123769586
- 09124378817
- 09372173149